De Mac Pro is een serie van desktops en servers ontwikkeld. De eerste generatie van de Mac Pro-serie kwam op de markt in 2006. Deze Mac Pro beëindigde het leven van de Power Mac en kan gezien worden als de opvolger van de Power Mac G5. Met het eindigen van het leven van de Power Mac zijn ze ook meteen gestopt met het gebruik van de PowerPC-processor. Vanaf dat moment werd er gebruik gemaakt van de Intel Xeon-processoren.

 

Verschillende generaties

Eerste generatie (augustus 2006 – october 2013)
De Mac Pro werd initieel geleverd in een soortgelijke behuizing als de Power Mac en was gebaseerd op twee 2,66 GHz dual-core Intel Xeon “Woodcrest” processoren en OS X 1.4.7 (Tiger).
De eerste generatie is vervolgens in een periode van 6 jaar geëvolueerd tot een Mac Pro met twee 6-core processoren, maar heeft in al die jaren wel het zelfde design behouden.
Deze Mac pro’s waren ook verkrijgbaar als Server modellen. Er waren niet veel verschillen tussen het normale en het Server mode, naast dat de macOS Server software standaard werd meegeleverd en dat het Server model andere opties als standaard had.

 

Tweede generatie (december 2013 – december 2019)
Vanaf de tweede generatie Mac Pro werd het design drastisch veranderd, hier is de bijnaam trashcan (prullemand) uit voort gekomen.
De tweede generatie Mac Pro werd initieel geleverd met een quad-core Intel Xeon processor, maar door de jaren heen kwamen er meer opties vrij en werd het mogelijk om een 12-core processor te kiezen.
Naast het design was deze generatie Mac Pro ook niet gewild om zijn uitbreidmogelijkheden. Het was erg ingewikkeld om onderdelen te upgraden door keuzes van Apple, Apple heeft bijvoorbeeld gebruik gemaakt van speciale SSD’s die anders zijn dan degene die je bij de plaatselijke computerwinkel kunt kopen.

 

Derde generatie (december 2019 – huidig)
In 2019 is de derde generatie Mac Pro uitgebracht, veel gebruikers waren hier blij mee omdat Apple terug is gegaan naar een design dat lijkt op de eerste generatie Mac Pro’s. Het is namelijk een volledige tower wat een hoop ruimte voor upgrades biedt.
Vanaf de derde generatie is de goedkoopste optie een Mac Pro met een 8-core processor, maar als de optie voor een 28-core processor wordt geselecteerd komt de optie voor 1,5TB geheugen ook tevoorschijn. Er is nog nooit een Apple computer geweest die zó krachtig was.
De derde generatie Mac Pro had twee uitvoeringen, namelijk een Tower versie en een Rack versie, de rack versie had weinig meer met servers te maken maar is bedoeld voor muziek en videobewerking om hem makkelijk op te bergen.